leren over fotografie De herfst en winter zijn mooie tijden om te fotograferen. De zon komt op schappelijke tijden op, en zelfs later op de ochtend heb je vaak nog mooi licht. Natuurlijk moet je van het kale van de winter houden, persoonlijk vind ik weinig rustgevender dan op een ijskoude dag lekker warm gekleed in de natuur te fotograferen.
    De bovenstaande foto is in maart gemaakt, waarbij het contrast tussen de witte berk en de donkere achtergrond opviel. Om de berk nog meer op te laten vallen wilde ik weinig details in de achtergrond, hetgeen je normaal gesproken met een beperkte scherptediepte mooi kunt regelen. In dit geval lukte dat niet, omdat ik behoorlijk ver weg sta, en de afstand tussen de voorgrond en achtergrond niet zo heel groot is. Aangezien het behoorlijk winderig was, heb ik er voor gekozen om een wat langere sluitertijd te gebruiken, waardoor de achtergond (en ook de dunnere takken van de berk) wat bewegingsonscherpte krijgen. Dat is helaas op deze kleine foto lastig te zien, maar het maakt de foto zeker sterker.
    Nikon D3, 200mm @ f/5.6, 2.5 s, ISO 200.

vorige pagina            volgende pagina   

(c) 2013 verbeelden fotografie, laatste wijziging: 2010-12-17 19:30:13
Heeft u opmerkingen over deze pagina? Ik hoor of lees ze graag, mijn contactgegevens vindt u op de contactpagina.
verbeelden fotografie beginpagina leren over fotografie: fotografie artikels door verbeelden fotografie handboek fotografie door verbeelden fotografie